Att göra egen kokosmjölk har inte blivit av förut. Men eftersom jag använder mycket kokosmjölk nuförtiden så känns det inte så bra sen jag fick veta att det var bisfenol i burkarna med kokomjölk och att kokosen dessutom är extra bra på att ta upp den där bisfenolen. Eftersom jag använder en hel del av kokosmjölken för att göra kokosmjölkskefir så vågar jag inte använda tetrorna med kokosmjölk heller eftersom kefirgrynen inte ska passa bra med emulgeringsmedel/förtjockningsmedel som alla tetror verkar innehålla. Men det var enkelt att göra kokosmjölk så här är receptet.
9-10 dl vatten
250 g riven kokos
Koka upp vattnet. Ta bort det från plattan och häll i kokosen. Låt det stå ca 1 h. Kör sen i mixern.
Sen ska mjölken silas. Jag tog en gammal linneduk som jag la i ett durkslag. Men en nötpåse är nog ännu bättre. Om man kramar ur duken så kommer den mesta vätskan ur. Kan sparas några dagar i kylskåpet.
Hur gör du din kokosmjölkskefir? Jag gör idag kefir på mjölk, men vill hitta fungerande recept på växtmjölk. Lever och förökar sig dina gryn? Är det mjölkkefirgryn?
Jag trodde att jag lagt ut recept på kokosmjölkskefir, men tydligen inte. Nu finns det iallafall om du följer länken. Riktigt optimalt är det inte att göra på kokosmjölk, de lever ett tag, några omgångar, men börjar sen skrumpna och dö om man inte förnyar och låter dem växa till sig i mjölk, tyvärr. Se på bilden som finns om du följer länken ovan.
Tack!