En fantastiskt god paj som jag fick recept på från min syster. Den smakar ost och chili och har en liten god mandelton. Mums.
I hennes ursprungsrecept användes färsk chili, men eftersom jag inte hade det hemma så använde jag 2 små torkade röda chili som jag skar fint och la i smöret när det värmdes, det fick sen stå ett tag så chilin blev mjuk, jag värmde bara smöret lite ibland så att det inte stelnade igen. Sen är det bara att följa receptet. Har du färsk chili så är det förstås jättegott också. Pajen får en lite svag mandelsmak som är jättegod.
Förberedelse: 15 minuter
Baktid: 30 minuter
För sex personer
5 stora ägg (eller 6 små)
2 matskedar smält smör
5 dl mandelmjöl
1/2 tesked bakpulver
250 gram keso
250 gram riven ost, exempelvis 50 gram parmesanost och 200 gram annan hårdost tex herrgård, präst, sture mm
Två gröna hackade chilis (relativt milda i smaken), eller 1 röd hackad chili (medelstark i smaken).
1.Blanda ägg, smält smör, mandelmjöl och bakpulver i en bunke med en elvisp på medium hastighet tills det har blandats. (Alternativt smält smör med hackad torkad chili i, som jag beskrev ovan)
2.Blanda i keson, den rivna osten och den hackade chilin. Häll blandningen i en välsmord pajform.
3.Sätt in i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
4.Sänk sedan till 175 grader och låt pajen stå i ytterligare 20 minuter eller till den är fast i konsistensen.
5.Servera med en sallad och om man vill något kött till. Igår åt vi med rökt lammfiol, men jag tror att det skulle passa jättebra med stekt fläsk också.
Den är otroligt god!
Hej!
Jag vill bara varna för ostmixer så som många pizzaostar. De innehåller onödiga kolhydrater pga klumpförebyggande medel de blandat i. Riv själv! =)
Kram, Sofi
Ja, det är helt rätt. Jag tar bort det ur receptet, använder aldrig själv färdigrivna ostar nuförtiden pga alla extra tillsatser. Det är ju inte så jobbigt att riva själv heller.